Νέα

Καταιγιστικές εξελίξεις για μείζον κοινωνικό θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων.
Τι θα ισχύσει από το 2015.

Με τιμές εκκίνησης τις πολύ χαμηλές εμπορικές αξίες αντί των αρκετά πιο υψηλών αντικειμενικών αξιών θα διενεργούνται το 2015 οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις Τράπεζες,σύμφωνα με ρύθμιση-βόμβα που συμπεριέλαβαν στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι υπουργοί Οικονομικών κ. Χαρδούβελης και Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου.
Η ρύθμιση, η οποία απεκρύβη από τους πολίτες που έλαβαν μέρος πριν από 8 μήνες στη δημόσια διαβούλευση επί του κειμένου του νομοσχεδίου και προστέθηκε εκ των υστέρων -στο τελικό κείμενο το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στη Βουλή- προβλέπει, ειδικότερα, ότι:
1) Για την εκτίμηση της αξίας ακινήτου που κατάσχεται λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική αξία, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση!
2) Ως τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης, και όχι η αντικειμενική, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση!
Με τη νέα ρύθμιση εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες ή στις εισπρακτικές εταιρίες που αναλαμβάνουν για λογαριασμό των τραπεζών την είσπραξη οφειλών από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, επιχειρηματικά ή ακόμη και καταναλωτικά δάνεια να προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων με διαδικασίες-εξπρές και με τιμές πάρα πολύ χαμηλές, όπως αυτές που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην -κλινικά νεκρή εδώ και 4,5 χρόνια- αγορά ακινήτων! Θα εκποιούνται δηλαδή ακίνητα δανειοληπτών ακόμη και σε τιμές καινούργιων αυτοκινήτων!
Οι επίδοξοι «αγοραστές» των περιουσιακών στοιχείων εκατοντάδων χιλιάδων υπερχρεωμένων Ελλήνων δανειοληπτών -πιο γνωστοί ως «κοράκια»- θα διευκολύνονται αφάνταστα, καθώς οι τιμές πρώτης προσφοράς που θα καθορίζονται στους πλειστηριασμούς θα είναι πάρα πολύ χαμηλές και θα μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις που οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα κηρύσσονται άκαρποι!
Μεταβατική περίοδος
Στο νομοσχέδιο Χαρδούβελη- Αθανασίου προβλέπεται μεταβατική περίοδος μερικών μηνών μέχρι να εφαρμοστεί το νέο επαχθές για χιλιάδες Ελληνες δανειολήπτες καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας. Κι αυτό επειδή προφανώς θα… χρειαστεί προηγουμένως να νομοθετηθεί και η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τον Ιανουάριο του 2015, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των διαδικασιών εκποίησης της ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων ελληνικών νοικοκυριών! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν ήδη συμφωνήσει στην ενεργοποίηση των διαδικασιών πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία, παρά τις προθέσεις των τραπεζών να μην προχωρήσουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες.
Κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη ως οι ελάχιστες τιμές εκκίνησης στους πλειστηριασμούς. Σε κάθε περίπτωση πλειστηριασμού, αν δεν παρουσιάζονται πλειοδότες θα γίνεται επαναληπτικός πλειστηριασμός εντός 14 ημερών με την τιμή πρώτης προσφοράς μειωμένη στο 50% της αντικειμενικής αξίας των εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου. Εφόσον στην επαναληπτική αυτή διαδικασία δεν γίνει κατακύρωση, το αρμόδιο δικαστήριο θα μπορεί να διατάξει τη διενέργεια νέου πλειστηριασμού εντός 30 ημερών με ακόμη πιο χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.
Το νέο καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών με βάση τις πολύ χαμηλές πραγματικές τιμές των ακινήτων θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2015 με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα ορίζει επακριβώς τις διαδικασίες προσδιορισμού των εμπορικών αξιών.

Παρέμβαση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega στις 30 Αυγούστου 2014

Comments are closed.